Wrażliwość insulinowa to termin, który zaprząta głowę szczególnie tych osób, którym zależy na zrzuceniu kilku kilogramów i ukształtowaniu sylwetki. W przypadku gdy mechanizm odpowiedzi organizmu na insulinę szwankuje – możemy podejrzewać insulinooporność. Skąd się bierze wrażliwość insulinowa i jak wygląda dieta w insulinooporności?
Po co mi insulina?
Insulina jest hormonem i naturalnie występuje w organizmie każdego zdrowego człowieka. Jej rolą jest regulacja metabolizmu węglowodanów. Jest wytwarzana przez komórki wysp trzustki, skąd po posiłku dostaje się do krwiobiegu. Wyrzut insuliny ma za zadanie obniżać poziom glukozy we krwi. Krążące we krwi cukry mogą wniknąć do komórek dopiero w obecności insuliny. Czy zawsze tak się dzieje?
Insulinooporność, czyli kiedy insulina nie działa…
U pacjentów z insulinoopornością, po posiłku obecny jest wyrzut insuliny, ale utrzymuje się on we krwi razem z podwyższonym stężeniem glukozy. Dzieje się tak dlatego, że komórki naszych narządów i tkanek są „oporne” na działanie insuliny i nie reagują na jej obecność. W efekcie trzustka produkuje więcej tego hormonu, co sprzyja takim objawom jak:
– zwiększenie apetytu – bo komórki nie otrzymują wystarczająco glukozy z pokarmu, więc „proszą” o dostarczenie więcej pożywienia.
– przyrost masy ciała – niestety insulinooporność sprzyja przyrostowi tkanki tłuszczowej, zwłaszcza w obrębie brzucha. Jest to spowodowane niskim stężeniem glukagonu – hormonu, który zwiększa tempo glukoneogenezy. Jest to proces pozyskiwania energii m.in. z tłuszczów, czyli zalegającej tkanki tłuszczowej.
– senność i zmęczenie
– zaburzenia koncentracji
– obniżenie nastroju
Insulinooporność możesz potwierdzić bądź wykluczyć wykonując odpowiednie badania laboratoryjne.
Jak zwiększyć wrażliwość insulinową – insulinooporność
Nie jesteśmy w stanie samymi nawykami wyleczyć się z insulinooporności. Możemy za to wspomóc się nimi w jej leczeniu. Wprowadzenie pewnych elementów do codziennej rutyny pozwoli nie tylko zwiększyć wrażliwość komórek organizmu na insulinę, ale i zmniejszyć niepożądane objawy.
Co może zwiększyć wrażliwość insulinową?
– regularna aktywność fizyczna
– odpowiednio długi sen
– obniżenie poziomu stresu
Zalecana dieta w insulinooporności
Nie jest tajemnicą, że jeśli zależy Ci na zniwelowaniu objawów insulinooporności i zrzuceniu dodatkowych kilogramów – niezbędna będzie odpowiednia dieta. Równocześnie może być konieczne wprowadzenie farmakoterapii, aby wyregulować gospodarkę cukrową.
Główne założenia diety w insulinooporności to:
- Eliminacja cukru.
- Wprowadzenie produktów o niskim indeksie glikemicznym.
- Spożywanie odpowiedniej ilości niesłodzonych płynów – najlepiej wody.
- Rezygnacja z produktów przetworzonych.
- Regularnie rozłożone posiłki, np. co 3 godziny.
Zbilansowana i różnorodna – taka powinna być dobra dieta w insulinooporności. Szczególnie ważne jest indywidualne dopasowanie jej do pacjenta, gdyż często insulinooporność jest powiązana z innymi jednostkami chorobowymi – np. PCOS czy Hashimoto. Z tego powodu zalecamy korzystanie z indywidualnych diet przygotowanych przez naszych dietetyków.
Ponadto dieta w insulinooporności jest dietą, która powinno się stosować już zawsze. Nawet jeśli po pewnym czasie wyniki się poprawią, jest ryzyko, że powrót do spożywania produktów z wysokim indeksem glikemicznym przyczyni się do nawrotu objawów.