Badania nietolerancji pokarmowych, względem konkretnych alergenów pokarmowych.
Nietolerancja pokarmowa zależna od IgG i IgG4 jest trudna do wykrycia. Ze względu na fakt, że jej objawy niekiedy występują z 96-godzinnym opóźnieniem, mogą nie być kojarzone ze spożywanymi ostatnio pokarmami. W przeciwieństwie do alergii pokarmowych, kiedy to objawy występują bardzo szybko, niemal od razu po kolejnym kontakcie z uczulającym pokarmem.
W przypadku nietolerancji pokarmowej związanej z IgG i IgG, kluczową rolę odgrywa bariera jelitowa, występująca na wewnętrznej powierzchni jelita cienkiego. Chroni ona Twój organizm, przed przedostaniem się do układu krwionośnego, chorobotwórczych bakterii, wirusów, nieprawidłowych produktów trawienia i uszkodzonych komórek flory bakteryjnej jelit. Jednak jej złożoność sprawia, że jest całe mnóstwo czynników, które mogą doprowadzić do jej zniszczenia lub upośledzenia funkcji.
Gdy do tego dojdzie, do krwiobiegu wnikają nietypowe produkty trawienia i toksyny bakteryjne. Tworzą w ten sposób kompleksy IgG oraz alergeny, rozprowadzane i osadzane w różnych miejscach Twojego organizmu. Tym samym, każde miejsce może wywołać odmienne objawy nietolerancji pokarmowej.
W konsekwencji, dochodzi do reakcji uogólnionych, związanych z powstawaniem w krwiobiegu kompleksów IgG i alergenów, które rozprowadzane są przez układ krążenia i osadzane w różnych miejscach organizmu. Wielość miejsc osadzania się kompleksów powoduje tym samym różnorodność objawów wywołanych nietolerancją pokarmową tego typu.
Przy zwykłej nietolerancji pokarmowej, może pojawić się:
biegunka
zaparcia
wzdęcia
mdłości
migrenowe bóle głowy
depresja
zaburzenia nastroju
nadpobudliwość
trądzik
autyzm
Gdy ma miejsce utajona nietolerancja pokarmowa związana z IgG, mimo stosowania niskokalorycznej diety i prowadzenia aktywnego trybu życia, możesz mieć problem z otyłością. Dlatego jeśli drogą diagnostyczną wykluczyłeś wrzody żołądka i dwunastnicy, celiakię, choroby rozrostowe jelita, czy choroby autoimmunologiczne, ale mimo to nadal odczuwasz opisane wyżej objawy, ich przyczyną może być nietolerancja pokarmowa.
W takiej sytuacji zalecamy wykonanie testów i wyeliminowanie ze swojej diety produktów, które odrzucane są przez Twój organizm.
Badania krwi na nietolerancję pokarmową
Stężenie przeciwciał klasy IgG wskazane jest szczególnie dla osób z dolegliwościami wiązanymi z IgG (tzw. zapalnymi: IgG1-3) obejmującymi przewód pokarmowy, w tym z miejscowym stanem zapalnym jelit, zespołem upośledzonej wybiórczości wchłaniania jelitowego i LGS (ang. Leaky Gut Syndrome).
Stężenie przeciwciał klasy IgG4 zalecane jest w przypadku podejrzenia nietolerancji pokarmowej o nietypowych objawach ogólnych.
28 IGG
Test przesiewowy dla nietolerancji pokarmowej zależnej od przeciwciał IgG.
Ocena stężenia przeciwciał klasy IgG specyficznych dla 28 podstawowych produktów pokarmowych.
28 IGG4
Test przesiewowy dla nietolerancji pokarmowej zależnej od przeciwciał IgG4.
Ocena stężenia przeciwciał klasy IgG4, specyficznych dla 28 podstawowych produktów pokarmowych.
44 IGG
Wskazanie produktów spożywczych, nietolerowanych przez organizm.
Określenie stężenia przeciwciał IgG właściwych dla 44 alergenów pokarmowych
44 IGG4
Wskazanie produktów spożywczych, nietolerowanych przez organizm.
Określenie stężenia przeciwciał IgG4 właściwych dla 44 alergenów pokarmowych.
88 IGG
Określenie produktów pokarmowych tolerowanych i nietolerowanych przez organizm.
Oznaczenie stężenia przeciwciał klasy IgG swoistych dla 88 produktów spożywczych,
88 IGG4
Określenie produktów pokarmowych tolerowanych i nietolerowanych przez organizm.
Oznaczenie stężenia przeciwciał klasy IgG4 swoistych dla 88 produktów spożywczych.
280 IGG
Ustalenie pokarmów wywierających negatywny wpływ na organizm.
Określenie stężenia we krwi przeciwciał IgG specyficznych dla 280 produktów pokarmowych
280 IGG4
Ustalenie pokarmów wywierających negatywny wpływ na organizm.
Określenie stężenia we krwi przeciwciał IgG4 specyficznych dla 280 produktów pokarmowych.
Wyniki otrzymasz w formie oprawionej książeczki, w której będą wyszczególnione konkretne produkty spożywcze dostępne na rynku wraz ze skalą reprezentującą potencjalną alergię.