Post przerywany to nie dieta, a sposób odżywiania, który w ostatnim czasie zyskuje coraz większą popularność, choć istnieje od dawna. Co go wyróżnia i jakie korzyści możesz odnieść z jego stosowania?

Na czym polega post przerywany?
Słowo „post” kojarzy się z głodówką, czyli całkowitą rezygnacją z posiłków. W przypadku postu przerywanego nie jesz tylko przez określony czas, który nie przekracza 24 godzin. Najpopularniejszą formą postu przerywanego jest metoda 8/16. Oznacza to, że jesz tylko w okienku czasowym, które wynosi 8 godzin. W pozostałym okresie może pić wodę oraz napary z ziół i zieloną herbatę.
O tym, które godziny przeznaczysz na okienko żywieniowe, a które na post, decydujesz sam w zależności od codziennego planu zajęć i Twoich przyzwyczajeń. Jeśli więc zwykle pierwszy posiłek jesz dość późno, możesz wyznaczyć początek okienka żywieniowego na środek dnia, a jego koniec w okolicy godziny 20. Gdybyś jednak nie dał rady pracować na czczo, godzina 10.00 będzie jak najbardziej dobrym wyborem.
W okienku żywieniowym możesz zjeść 1, 2, lub 3 posiłki, w zależności od preferencji i potrzeb. Zwróć przy tym uwagę, by każdy z nich był pełnowartościowy i dobrze zbilansowany. Zrezygnuj na czas postu przerywanego z wszelkiego rodzaju fast foodów oraz produktów mocno przetworzonych i słodzonych.
Jeśli jednak cierpisz na choroby przewlekłe, bądź zmagasz się z innymi poważnymi problemami zdrowotnymi, przed rozpoczęciem postu przerywanego skonsultuj się z lekarzem. Choć ten sposób odżywiania niesie ze sobą mnóstwo korzyści dla zdrowia, to w niektórych sytuacjach lepiej upewnić się co do słuszności podjętej decyzji.
Post przerywany – najważniejsze korzyści
Korzyści, które niesie ze sobą praktyka postu przerywanego obejmują całe Twoje ciało, co nie pozostaje bez wpływu również na umysł i emocje. Każdy z nas jest zespołem naczyń połączonych i dlatego nie bez znaczenia dla ogólnego stanu zdrowia jest Twoja dieta czy styl życia, jaki prowadzisz na co dzień. Post przerywany może Ci pomóc zadbać o siebie całościowo i aktywować mechanizmy regeneracyjne w organizmie.
Przyspieszona regeneracja całego ciała
Intensywniejszy w trakcie poszczenia proces autofagii, to jedna z ważniejszych korzyści postu przerywanego. W tym czasie niszczone są zużyte, stare komórki i zastępowane nowymi. Gdy na co dzień przerwa między posiłkami jest niewielka, ponieważ pierwszy posiłek zjadasz wkrótce po przebudzeniu a ostatni tuż przed spaniem, ciało nie ma kiedy wyczyścić się z toksycznych odpadów. Wszystko przez to, że na uruchomienie autofagii potrzebuje ono co najmniej 12 godzin. Gdy pościsz regularnie, co ma miejsce w trakcie postu przerywanego, daje swojemu ciału nawet więcej.
Zwiększa się też zdolność komórek macierzystych do regeneracji. W praktyce możesz to odczuć w postaci większej energii oraz lepszego samopoczucia, koncentracji i funkcjonowania Twojego mózgu.
Likwiduje stany zapalne
Układ pokarmowy też potrzebuje odpoczynku i regeneracji. Najlepszym czasem na to jest przerwa w jedzeniu. A nie dochodzi do niej zbyt często, gdy niemal cały dzień coś jesz. Albo są to duże posiłki, albo podjadanie pomiędzy nimi, aż do ostatnich chwil przed snem.
Post przerywany daje wystarczający dużo czasu jelitom, by organizm uwolnił je od złogów, stanów zapalnych oraz upośledzenia trawienia i wchłaniania składników odżywczych obecnych w pokarmie. Choć w przypadku postu przerywanego jesz przez krótszy czas, to lepiej wykorzystujesz każdy składnik pokarmu. Odbudowana zostaje też mikroflora, a ty pozbywasz się zaparć i kolek jelitowych.
Ogranicza ilość wydzielanej insuliny
W trakcie postu przerywanego, w Twoim organizmie dochodzi do ograniczenia wydzielania insuliny spoczynkowej. Dzięki temu nie tylko poprawia się glikemia na czczo. Twój organizm może również wykorzystać zapasy tłuszczu do zamiany ich na energię w zamian za zużyty wcześniej glikogen z mięśni.
Post przerywany pomaga tym samym oddalić zagrożenie insulinoopornością, czyli zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2.
Jeśli natomiast leczysz się już na tę chorobę, możesz porozmawiać z lekarzem prowadzącym na temat postu przerywanego. Dotychczasowe badania wykazały, że chorzy odnoszą duże korzyści z tego schematu żywienia. Nie tylko tracą na wadzę, ale też odtłuszczają wątrobę, spada im stężenie insuliny i glukagenu oraz glukoza na czczo.

Pomaga pozbyć się tłuszczu z brzucha i zrzucić wagę
Jeśli chcesz zrzucić kilka kilogramów, ale nie masz czasu na ciągłe liczenie kalorii, post przerywany może ci pomóc osiągnąć cel. Jak to możliwe?
Przede wszystkim będziesz jeść mniej posiłków. Nie tylko dlatego, że okienko żywieniowe nie jest zbyt duże, ale w tak krótkim czasie nie zdążysz zgłodnieć. Nawet jeśli postanowisz jeść trzy posiłki dziennie, to nierzadko się zdarzy, że na ten ostatni nie będziesz mieć ochoty. Po prostu nie będziesz głodny.
Poza tym post przerywany obniża poziom insuliny, podwyższa hormon wzrostu i zwiększa ilość noradrenaliny. Tym samym doprowadza do zwiększenia rozpadu tkanki tłuszczowej i ułatwia jej wykorzystanie jako źródła energii. Większy metabolizm pomaga spalić więcej kalorii, których dzięki mniejszej ilości jedzenia jest i tak mniej, a ty cieszysz się szczuplejszym ciałem.
O czym warto pamiętać?
Post przerywany to nie kolejna dieta cud, która bez większego wysiłku z twojej strony przyniesie ogromne korzyści. Jeśli tak do tego podejdziesz, możesz się rozczarować i zniechęcić do dalszego praktykowania tego sposobu odżywiania.
Post przerywany może ci pomóc w zrzuceniu kilogramów, ale najpierw musisz wybrać dobrze zbilansowaną dietę z deficytem dietetycznym i dopasowanymi do masy ciała mikroskładnikami. Z postem będzie ci łatwiej w niej wytrwać. Choć początkowo uczucie głodu może być silne, to po kilku tygodniach twój organizm przyzwyczai się do nowych pór żywienia i okresów, w których pijesz tylko wodę lub napary z wybranych ziół.
Jeśli chcesz dobrze wykorzystać ten nowy sposób żywienia, umów się na konsultację z dietetykiem. Dzięki dobrze dobranej diecie bogatej w witaminy oraz makro i mikroelementy, będziesz mógł cieszyć się najlepszym korzyściami płynącymi z postu przerywanego.