Jeśli lekarz zaczyna u Ciebie podejrzewać nieprawidłowości w działaniu gospodarki cukrowej, zepewne zleci kilka badań do wykonania. Zmierzenie pewnych parametrów jest niezbędne, aby poprawnie postawić diagnozę i wprowadzić odpowiednie leczenie. Jednym z badań o dużym znaczeniu diagnostycznym w zaburzeniach gospodarki cukrowej jest OGTT (doustny test obciążenia glukozą). Na czym polega to badanie? O czym może świadczyć jego wysoki bądź niski wynik? Kiedy otrzymane parametry będą w normie? Na te wszystkie pytania odpowiadamy w poniższym artykule.

Jak rozpoznać cukrzycę?
Przetworzone jedzenie i wszechobecny cukier sprzyja rozwojowi cukrzycy, którą coraz częściej diagnozuje się u pacjentów. Cukrzycę typu I najczęściej diagnozuje się u dzieci, z kolei cukrzycę typu II możemy nabyć w ciągu życia i dowiedzieć się o niej w dorosłych latach. Zaburzenia gospodarki cukrowej nie pojawiają się jednak z dnia na dzień. Dlatego tak ważne jest kontrolowanie poziomu cukru przy pomocy odpowiednich wskaźników, jak np. OGTT. Ryzyko rozwoju cukrzycy wzrasta wraz z ilością zjadanej przetworzonej żywności oraz słodyczy, czy brakiem aktywności fizycznej. Nie bez znaczenia są także czynniki genetyczne. Cukrzycę typu II najczęściej stwierdza się, kiedy pacjent udaje się do lekarza i zgłasza pewne charakterystyczne objawy. Należą do nich m.in.
– wzmożone pragnienie,
– napady głodu,
– zmęczenie i senność,
– sucha i swędząca skóra,
– nawracające infekcje intymne,
– zaburzenia widzenia,
– wzmożone oddawanie moczu,
– długo gojące się rany.
Jeśli pojawiają się u Ciebie wyżej wymienione objawy – to znak, że powinieneś udać się na konsultację z lekarzem. Zleci on odpowiednie badania, a jednym z nich może być badanie OGTT, czyli doustny test obciążenia glukozą.
Przeczytaj także artykuł: Czy grozi Ci cukrzyca typu 2?
Co to jest OGTT?
OGTT, czyli Oral Glucose Tolerance Test, jest nazywany inaczej doustnym testem obciążenia glukozą. Równie często można spotkać się z nazwą „krzywa cukrowa”. Jest to badanie wykonywane w warunkach ambulatoryjnych, a na jego wykonanie należy przeznaczyć minimum 2 godziny. OGTT polega na dwu- lub trzykrotnym zmierzeniu poziomu cukru we krwi. Stąd można spotkać określenia – dwupunktowej oraz trzypunktowej krzywej cukrowej.
W przypadku krzywej trzypunktowej pierwszy pomiar OGTT wykonywany jest na czczo. Następnie pacjent wypija 300 ml roztworu zawierającego 75 gramów glukozy. Następne pomiary wykonywane są kolejno po 1h i po 2h od przyjęcia glukozy. Krzywa dwupunktowa obejmuje pierwszy pomiar na czczo oraz drugi po 2h od wypicia roztworu.
Jak się przygotować do badania OGTT?
Aby uzyskać wiarygodne wyniki badania OGTT, niezbędne jest odpowiednie przygotowanie.
Na dobę przed badaniem należy:

– nie podejmować się intensywnego wysiłku fizycznego,
– nie spożywać alkoholu i nie palić papierosów,
– stosować dietę nieograniczającą węglowodanów, która najbardziej przypomina nasz standardowy jadłospis.
Na badanie należy się zgłosić:
– minimum 8 godzin na czczo (najlepiej około 12 godzin),
– po przespanej nocy,
– z saszetką 75 gramów glukozy (do zakupienia w aptece),
– niektóre laboratoria wymagają również przyniesienia własnego kubka.
Podczas badania OGTT należy przebywać na terenie placówki. Co więcej – okres 2 godzin należy przeczekać w pozycji siedzącej i nie nadwyrężać organizmu.
Wyniki OGTT – jak je interpretować?
Wynik każdego wykonanego badania powinien być skonsultowany z lekarzem. Prawidłowe stężenie cukru w próbce krwi pobranej na czczo powinno mieścić się w przedziale 70 – 99 mg/dl. W 120 minucie badania (czyli po 2 godzinach od wypicia roztworu) wynik powinien być mniejszy niż 140 mg/dl. Wynik OGTT znajdujący się pomiędzy 140 mg/dl a 199 mg/dl może świadczyć o nieprawidłowej tolerancji węglowodanów. Z kolei wartości powyżej 200 mg/dl skłaniają do rozpoznania cukrzycy.