Regeneracja po kontuzji zależy od rodzaju urazu i jego zakresu. Urazy to zmora nie tylko sportowców, ale też wielu osób, które prowadzą bardzo aktywny tryb życia. Nie trzeba wiele, by skręcić kostkę, czy naderwać ścięgno, o złamaniu ręki nie wspominając. Czasem wystarczy chwila nieuwagi, albo śliska nawierzchnia, by doszło do wypadku.
Jak w takiej sytuacji szybko i skutecznie przywrócić utraconą sprawność?

Regeneracja po kontuzji – co może ci pomóc
W zależności od wielkości urazu i obszaru ciała, w którym go doznałeś, lekarz może zdecydować o odmiennej formie leczenia zachowawczego lub chirurgicznego. Niezależnie od wyboru, bardzo ważnym elementem w procesie zdrowienia jest rehabilitacja oraz wsparcie dietetyczne.
Rehabilitacja pourazowa
Do urazu zwykle dochodzi w wyniku zadziałania czynnika zewnętrznego. W takiej sytuacji może dojść do następujących uszkodzeń pourazowych:
- skręceń,
- stłuczeń stawów i tkanek,
- zespołów przeciążeniowych mięśni, ścięgien i więzadeł,
- naciągnięć, zerwań i naderwań, obejmujących między innymi więzadła krzyżowe, ścięgno Achillesa, czy stożek rotatorów stawu ramiennego,
- entezopatycznych zmian chorobowych, do których należy łokieć tenisisty i golfisty, kolano skoczka, ostroga piętowa, chondromalacje,
- zwichnięć,
- złamań.
Skutecznym sposobem na przywrócenie utraconej sprawności jest dobra rehabilitacja. Musisz jednak pamiętać, że jej efekty zależą nie tylko od rehabilitanta, ale też od Twojej z nim współpracy. Odpowiednio dobrany trening funkcjonalny oraz ćwiczenia, które wykonasz w domu, z pewnością przyczynią się do szybkiego powrotu do zdrowia i pełnej aktywności życiowej. Otrzymasz też wskazówki, jak unikać tego rodzaju zdarzeń w przyszłości.

Szybsza regeneracja po kontuzji za pomocą diety – czy to możliwe?
Przez wielu niedoceniana, indywidualnie dobrana dieta może skutecznie wspomóc regenerację i odbudowę tkanek, które uległy uszkodzeniu. W jej ramach powinieneś dostarczyć swojemu ciału wszystkich składników, które są do tego niezbędne. Pamiętaj jednak, by w tym czasie większej stagnacji, nie przesadzić z ilością jedzenia, jeśli nie chcesz zmagać się później z nadmiarem kilogramów.
Ze względu na to, iż w przypadku różnych urazów, inne jest zapotrzebowanie Twojego organizmu na składniki odżywcze, powinieneś uwzględnić to w swojej diecie.
Złamania i pęknięcia kości
Potrafią mocno ograniczyć sprawność ruchową, dlatego im wcześniej zajmiesz się regeneracją uszkodzeń, tym szybciej wrócisz do aktywności życiowej i sportowej. Niezbędny będzie tu wapń i witamina D. Ten pierwszy znajdziesz w przetworach mlecznych. Trudniej bywa z witaminą D. W okresie letnim czerpać ją możesz z kąpieli słonecznych, ale nie zapominaj też o włączeniu do posiłków ryb morskich. Niezbędne jest również pełnowartościowe białko oraz składniki mineralne, w tym cynk, potas, fluor oraz magnez. Znajdziesz je w roślinach strączkowych, świeżych owocach, kaszach i pełnoziarnistych produktach zbożowych.
Urazy stawów
Stany zapalne możesz łagodzić kwasami omega-3, ale nie zapominaj o witaminie C i antyoksydantach. Stąd do diety włącz oleje roślinne, imbir i kurkumę, tłuste ryby morskie oraz warzywa i owoce. Wśród tych ostatnich pamiętaj o czerwonej papryce, brokułach, truskawkach i jagodach.
Urazy mięśni
W procesach regeneracyjnych bardzo ważną rolę pełnią węglowodany złożone, dlatego zadbaj o ich obecność w swojej diecie. Potrzebne Ci będą też aminokwasy egzogenne, a skoro tak, jedz ryby, chude mięsa, białka jaj i przetwory mleczne.
Regeneracja po kontuzji wymaga też pewnych wyrzeczeń. Dlatego odstaw cukry proste, alkohol, produkty wysokoprzetworzone i kwasy tłuszczowe trans.
Prócz dobrze dobranej diety, możesz wesprzeć swój organizm odpowiednio dobranymi substancjami aktywnymi, witaminami i mikroelementami, które wspierają procesy regeneracyjne oraz detoksykacyjne. Jednym z szybszych sposobów na dostarczenie ich jest kroplówka regeracyjna, która pomoże Ci zmniejszyć ból i stany zapalne. Jej składniki, które biorą udział w syntezie i stabilizacji kolagenu, pośrednio nadają też elastyczność chrząstce, skórze i tkance łącznej. Pomagają również kształtować właściwą strukturę i funkcję białek mięśni.