Czy dobry dietetyk kliniczny pomoże Ci zrzucić nadmiar kilogramów i dobrać składniki diety, które polepszą Twoje samopoczucie? A może potrzebujesz informacji na temat zapobiegania problemom zdrowotnych, które mogą dotknąć Twój układ pokarmowy? Czy dietetyk kliniczny to właściwa osoba, do której powinieneś się zgłosić, gdy potrzebujesz wsparcia przy dbaniu o właściwą sylwetkę ciała?
Choć na zadane tu pytania można udzielić odpowiedzi twierdzącej, to w przypadku tego typu potrzeb, w zupełność wystarczy wizyta u zwykłego dietetyka, choć dietetyk kliniczny również w pełni na nie odpowie.
Jeśli od razu chcesz trafić do odpowiedniego specjalisty, sprawdź, czym różni się dietetyk kliniczny od dietetyka ogólnego, czy coacha żywienia.
Oto kilka kluczowych informacji na ten temat.
Dietetyk, dietetyk kliniczny, diet coach — na czym polega różnica
Choć samo określenie może być przez niektóre osoby używane zamiennie, to w rzeczywistości dobry dietetyk kliniczny różni się od zwykłego dietetyka oraz diet coacha. Warto o tym wiedzieć, gdy zastawiać się będziesz nad tym, z czyjej pomocy skorzystać w przypadku problemów zdrowotnych związanych z przemianą materii lub gdy jedynie chcesz zdrowiej się odżywiać.
Tym, co różni dietetyka klinicznego od dietetyka ogólnego i diet coacha, jest grupa docelowa, do której kierują oni swoją pomoc.
Dietetyk kliniczny
Dobry dietetyk kliniczny to osoba, która ukończyła studia wyższe, pięcioletnie i ma na swoim koncie pracę licencjacką oraz magisterską, a cała edukacja zakończona została egzaminami. Potwierdzeniem tego są dyplomy otrzymane na zakończenie studiów, a dopełnieniem i ważnym elementem procesu edukacji są praktyki w ośrodkach, w których niezbędna jest pomoc dietetyka klinicznego.
Tak przygotowana osoba specjalizuje się przede wszystkim w pracy z pacjentami, którzy już cierpią na choroby związane z dietą lub mają zaburzenia metaboliczne. W swojej codziennej pracy zajmują się oceną stanu żywienia pacjenta i robią to w kontekście jego aktualnej choroby lub zaburzenia. Dopiero po zapoznaniu się ze stanem zdrowia, opracowują indywidualnie dobrany plan żywienia, który ma pomóc w leczeniu oraz łagodzeniu skutków choroby.
Dietetyk kliniczny w swojej pracy pomaga zarówno osobom zdrowym, jak i tym, którzy cierpią na różnego rodzaju schorzenia, w tym choroby przewlekłe typu otyłość, czy cukrzyca. Przedmiotem ich działań jest też szeroko pojęta profilaktyka oraz edukacja prozdrowotna zarówno pacjentów, jak i ich rodzin.

Dietetyk
Zwykły dietetyk natomiast nie zajmuje się terapią osób chorych. Jego pacjentami są osoby, które chcą prowadzić zdrowy styl życia, dbać o zdrową sylwetkę i odpowiednią wagę ciała oraz potrzebują wsparcia w opracowaniu indywidualnych planów żywieniowych, które pomogą im zrealizować powyższe cele. Dietetyk monitoruje też postępy, jakie czynią jego pacjenci w trakcie wdrażania udzielonych wskazówek, dotyczących sposobu odżywiania oraz stosowania przygotowanej wcześniej diety.
Diet coach
Osoba ta pomoże Ci zmienić nawyki żywieniowe, które wraz z niewłaściwymi przekonaniami, źle wpływają na Twoje zdrowie. W swojej pracy diet coach skupia się na tym, aby decyzja o zmianie stylu życia związanego z odżywianiem nie wynikała z przymusu, ale była oparta na Twoim zrozumieniu własnych potrzeb. Dzięki temu masz większe szanse na trwałą zmianę nawyków oraz na to, że cały proces będzie dla Ciebie przyjemny.
Różnice wydają się dość przejrzyste, co oznacza, że nie powinieneś mieć problemu z wyborem odpowiedniego specjalisty. Oczywiście dietetyk kliniczny to osoba, która pomaga też osobom, które nie cierpią na żadnego rodzaju choroby związane z dietą, czy zaburzeniami metabolicznymi.
Choroby, w których leczeniu pomaga dobry dietetyk kliniczny
Jak już wiesz, dietetyk kliniczny to specjalista, który pomaga zarówno osobom zdrowym, jak i chorym. Ten drugi element jego specyfikacji wyróżnia go z szerokiego grona zwykłych dietetyków. Wiedza na temat tego, jakie konkretnie choroby powinny skłonić Cię do wizyty u dietetyka klinicznego, może się okazać cenna, gdy zmagasz się z następującymi problemami zdrowotnymi:

Otyłość
Otyłość to choroba przewlekła, która wymaga specjalistycznego i kompleksowego leczenia. Nierzadko też jedynym skutecznym sposobem na uwolnienie się od nadmiaru masy ciała, jest operacja bariatryczna. Ta zaś wymaga zarówno specjalnego przygotowania, jak i pomocy w okresie pooperacyjnym. Ważną rolę w całym tym procesie odgrywa między innymi dietetyk kliniczny, który pomaga opracować plan żywieniowy ukierunkowany na utratę wagi, powrót do zdrowia i przywrócenie zachwianej równowagi w całym organizmie.
Cukrzyca
W leczeniu cukrzycy dietetyk kliniczny odgrywa bardzo ważną rolę. Przede wszystkim pomaga opracować indywidualny plan żywieniowy, który przyczyni się do prawidłowego wyrównania metabolicznego. To, co jesz każdego dnia, ma bowiem bardzo duży wpływ na poziom glukozy we krwi. A ponieważ bardzo trudno samemu dokładnie określić, które produkty mogą wejść w skład diety dla cukrzyka, niezbędna okazuje się pomoc specjalisty.
Choroby jelitowe
Przy stanach zapalnych jelit dochodzi do upośledzenia wchłaniania ważnych składników pokarmowych, co skutkuje powstawaniem mniejszych lub większych ich niedoborów. Im dłużej trwa choroba, tym poziom ten jest niższy, na czym cierpi cały organizm. Przy niedokrwistości, niedowadze i ogólnym niedożywieniu niezbędna okazuje się pomoc dietetyka klinicznego, który pomaga między innymi osobom z takimi problemami. Dzięki posiadanej wiedzy i doświadczeniu może on skomponować odpowiednią dietą, która pomoże uzupełnić niedobory witamin i minerałów. Tym samym przyspieszy cały proces leczenia chorób jelit.
Alergie i nietolerancje pokarmowe
Gdy różnego rodzaju pokarmy wywołują obronną reakcję Twojego organizmu, nie możesz ich włączać do swojej codziennej diety. Dietetyk kliniczny może Ci pomóc ustalić, jak powinna ona wyglądać, by z jednej strony jedzenie zapewniało Twojemu ciału odpowiednie składniki odżywcze, a z drugiej nie wywoływało uciążliwych reakcji alergicznych.
Choroby autoimmunologiczne
To kolejne schorzenia, przy których leczeniu bardzo skuteczna okazuje się pomoc dietetyka klinicznego. Niezależnie, czy cierpisz na Hashimoto, czy reumatoidalne zapalenie stawów, dobrze dobrana dieta może złagodzić objawy choroby i przyspieszyć powrót do zdrowia.
Chemioterapia i radioterapia
W trakcie leczenia chorób nowotworowych bardzo często stosowana jest chemioterapia i radioterapia. To bardzo agresywna walka z rakiem, która nie jest wolna od skutków ubocznych. Do częstych objawów należą między innymi mdłości i wymioty, zaburzenia łaknienia i problemy z przemianą materii. Dietetyk kliniczny pomaga w takiej sytuacji zminimalizować skutki leczenia onkologicznego za pomocą opracowanego planu żywieniowego.
Wszystkie wymienione wyżej problemy zdrowotne zawsze wymagają indywidualnego podejścia do żywienia. Tym właśnie zajmuje się dietetyk kliniczny, a jego rola w leczeniu poważnych schorzeń, okazuje się nieoceniona i bardzo skuteczna.

Dobry dietetyk kliniczny wesprze Cię nie tylko w sytuacji, gdy cierpisz na różnego rodzaju choroby. Pomoże Ci też dobrać program żywieniowy, dzięki któremu zapewnisz swojemu ciału niezbędne składniki odżywcze i utrzymasz prawidłową wagę. Powie Ci też, co robić, jaki styl życia prowadzić i jakich produktów unikać w swojej diecie, by skutecznie zapobiegać różnego rodzaju chorobom.