Jak dieta przy Hashimoto?

Jak dieta przy Hashimoto?

Hashimoto, inaczej przewlekłe limfocytarne zapalenie tarczycy, to jedna z najczęściej występujących chorób o podłożu autoimmunizacyjnym, kiedy to wrogiem stają się komórki własnego organizmu. W przypadku Hashimoto ów atak wymierzony jest w tarczycę, w wyniku czego dochodzi do jej przewlekłego stanu zapalnego i niedoczynności.
Dieta przy Hashimoto ma bardzo ważny wpływ na wyniki leczenia. Zadaniem zarówno składników spożywanych przez Ciebie potraw, jak i zasad związanych z żywieniem, jest wyciszenie stanu zapalnego, poprawa samopoczucia oraz wsparcie dla farmakoterapii.

Mężczyzna przygotowujący posiłek. Jak dieta przy Hashimoto - czyli co jeść, a czego unikać?

Dieta przy Hashimoto – czyli co powinieneś jeść, a z czego zrezygnować

Oprócz uzupełniania brakujących hormonów z pomocą farmakoterapii, niezmiernie istotna jest też dostosowana do twoich potrzeb dieta. Powinna być odpowiednio zbilansowana i bogata w jod, selen, żelazo, cynk, witaminę D, antyoksydanty oraz długołańcuchowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Jednocześnie musisz ograniczyć żywność wysoko przetworzoną i związki antyodżywcze. Niezależnie, czy dopiero zdiagnozowano u Ciebie tę chorobę, czy chorujesz na nią od dłuższego czasu, odpowiedniej wiedzy nigdy za wiele. Oto co jeść, a czego unikać w codziennej diecie przy Hashimoto.

Dieta o ujemnym bilansie energetycznym

Bardzo ważnym elementem w procesie żywienia jest wykorzystanie diety wpierw do uzyskania, a potem utrzymania prawidłowej wagi ciała. Pomocna tu będzie dieta o ujemnym bilansie energetycznym. W praktyce oznacza to tyle, że powinieneś spożywać mniej kalorii, niż potrzebujesz dla utrzymania obecnej masy ciała. Oblicz swoje dzienne zapotrzebowanie i nie schodź poniżej wartości Podstawowej Przemiany Materii. Choć w początkowym okresie wymagać to będzie od Ciebie liczenia kalorii poszczególnych posiłków, to z czasem będzie coraz prościej. Zwracaj uwagę na wielkość porcji na talerzu i zapamiętaj produkty, które są kalorycznymi bombami. Jeśli okaże się, że masz z tym problem, poradź się dietetyka.

Dieta przy Hashimoto – jakich produktów nie powinno w niej zabraknąć

Wrażliwość tarczycy na różne niedobory pokarmowe jest na tyle duża, że powinieneś każdego dnia spożywać nie tylko odżywcze, ale też bogate w niezbędne składniki potrawy.

Jod

To jeden z najważniejszych mikroelementów, których potrzebuje Twoja tarczyca do prawidłowej pracy. Mimo to, nie może go być też zbyt dużo, bo taki stan może skutkować efektem Wolffa-Chainkoffa. Polega on na zaburzeniu zdolności tarczycy do wychwytu jodu, a tym samym zahamowania pracy gruczołu.
Jeśli chcesz dostarczyć do organizmu odpowiednią ilość jodu, w Twojej diecie nie powinno zabraknąć między innymi owoców morza, ryb morskich, w tym halibuta, sardynek, łososia, dorsza, tuńczyka, makreli oraz nabiału i jaj. Ważne jest też dodawanie do pożywienia soli jodowanej.

Selen

Jest niezbędny do produkcji hormonów przez tarczycę, a jego niedobór może pogłębić jej nieczynność. Stąd regularnie powinieneś spożywać pokarmy, które go zawierają. Należą do nich ryby i skorupiaki (w tym, sardynki, tuńczyk, ostrygi, dorsz, halibut, łosoś), jaja, kakao, gryka, orzechy brazylijskie, grzyby, mleko i przetwory mleczne.

Żelazo

Autoimmunologiczne zapalenie błony śluzowej żołądka, które upośledza wchłanianie żelaza, to częste zjawisko, które towarzyszy tej chorobie. Dlatego dieta przy Hashimoto, powinna również zawierać jego odpowiednią ilość. Dużą zawartością żelaza hemowego odznacza się wątroba, chude mięso wieprzowe i wołowe oraz żółtka jaj. Możesz go dostarczyć do organizmu, spożywając też ryby, rośliny strączkowe, nasiona i orzechy. By poprawić wchłanialność żelaza, zadbaj o to, by w posiłku obecne były produkty bogate w witaminę C. Może to być papryka, natka pietruszki, kiwi, czy truskawki, w zależności od rodzaju spożywanego posiłku.

Kwasy tłuszczowe omega-3

To również ważny, choć nie najważniejszy element diety przy Hashimoto. Wykazujące działanie przeciwzapalne, kwasy tłuszczowe omega-3 wpływają pozytywnie na poprawę samopoczucia i sam przebieg choroby. Do swojego organizmu dostarczysz je wraz z innymi elementami, w które bogate są tłuste ryby morskie, w tym makrela, tuńczyk, halibut, czy łosoś. Kwasy tłuszczowe obecne są też w siemieniu lnianym, orzechach włoskich i oleju rzepakowym.

Wędzona makrela i pomidory. Jak dieta przy Hashimoto - czyli co jeść, a czego unikać?

Witamina D

Okazuje się, że Hashimoto może spowodować niedobory witaminy D. O tym, jak bardzo jest ona ważna, możesz przeczytać między innymi TUTAJ.
Ze względu na to, że głównym źródłem witaminy D jest synteza skórna pod wpływem promieniowania słonecznego UVB, musisz pamiętać o jej dodatkowym przyjmowaniu w okresie od października do końca marca. Zanim jednak to zrobisz, sprawdź jej poziom w swoim organizmie. Co do formy, w jakiej możesz przyjmować odpowiednie dawki witaminy D, do wyboru masz między innymi krople, kapsułki oraz kroplówki witaminowe.

Czego nie jeść przy Hashimoto?

Goitrogeny to związki wolotwórcze, które między innymi hamują wchłanianie jodu i pobudzają organizm do wydalania go z organizmu. Biorąc to pod uwagę, powinieneś unikać produktów, które owe goitrogeny zawierają. Należą do nich soja i jej przetwory, kalafior, rzepa, kapusta, brukselka, jarmuż, rzodkiew, kalarepa, gorczyca, szpinak, brukiew, proso, gruszki, truskawki, brzoskwinie, słodkie ziemniaki i orzechy arachidowe.

Gdy chodzi o gluten, nie powinieneś na własną rękę eliminować go ze swojej diety. Zanim to zrobisz, zrób badania, które pozwolą Ci potwierdzić lub wykluczyć celiakię i nieceliakalną nadwrażliwość na gluten. Na chwilę obecną nie ma udowodnionych naukowo wskazań do całkowitej eliminacji glutenu u osób z chorobą Hashimoto.