Dieta przy anemii — czego nie powinno w niej zabraknąć

Dieta przy anemii — czego nie powinno w niej zabraknąć

Gdy jesteś osłabiony, szybko się męczysz czy też masz problemy z koncentracją i sytuacja ta utrzymuje się przez dłuższy czas, sprawdź poziom hemoglobiny oraz czerwonych krwinek w organizmie. Może się bowiem okazać, że za twoimi problemami stoi anemia, czyli niedokrwistość. Co jest jej przyczyną i jaką rolę odgrywa dieta przy anemii?

Produkty bogate w żelazo. Dieta przy anemii

Anemia — jak bardzo pogarsza funkcjonowanie organizmu

Niedokrwistość to zachwianie równowagi w Twoim organizmie, które może prowadzić do różnych objawów, odczuwalnych w codziennym życiu. Każdy ze składników krwi jest bardzo ważny i pełni odpowiedzialne funkcje. W produkowanych w szpiku kostnym czerwonych krwinkach, czyli erytrocytach, znajduje się hemoglobina. To białko odpowiedzialne za transport tlenu do każdej, najmniejszej komórki Twojego ciała. Gdy jest jej za mało, zaczynają się problemy, o których wspomniane było na początku.

Jak jeszcze może się objawiać anemia?

Ze względu na to, iż objawy niedokrwistości pojawiać się będą stopniowo, łatwo je zlekceważyć i uznać, że ich źródłem jest przemęczenie lub stres. Wstępna diagnoza jest o tyle trudna, że oznaki anemii nierzadko wskazują na schorzenia, do których doprowadziła. Dlatego tak ważna jest podstawowa wiedza na ten temat i czujność. Do najczęstszych objawów, które powinny wzbudzić twój niepokój i skłonić do wizyty u lekarza, należą między innymi:

  • niższa odporność organizmu,
  • zawroty i bóle głowy,
  • duszności,
  • nieustanne uczucie zimna, połączone z marznięciem kończyn,
  • blada skóra, spojówki i śluzówki w jamie ustnej,
  • brak apetytu,
  • łamliwość i osłabienie paznokci,
  • obfite wypadanie włosów,
  • słabe dziąsła,
  • skurcze mięśni,
  • kołatanie serca.

Gdy anemia pojawia się w przebiegu innych chorób, towarzyszą jej też specyficzne dla tej konkretnej choroby objawy.

Dieta przy anemii

Choć jako czynnik, który zwykle kojarzony jest z anemią, wskazywany jest brak żelaza, to nie jest to jedyna przyczyna niedokrwistości w organizmie człowieka. Prócz tego do anemii może dojść w wyniku znacznej utraty krwi, krótszej żywotności erytrocytów lub upośledzonej ich produkcji.

Po jej zdiagnozowaniu lekarz może wybrać najbardziej odpowiednie i skuteczne w Twoim przypadku formy leczenia.

Niezbędne witaminy

Prócz farmakoterapii, niemałe znaczenie ma indywidualnie dobrana dieta. Powinna być bogata w żelazo i witaminy z grupy B. Posiłki powinny być nie tylko regularne, ale też zróżnicowane. Wraz z pożywieniem, do Twojego organizmu powinien trafiać kwas foliowy i witamina B12, które znajdziesz w jajach, owocach morza, podrobach, rybach, nabiale oraz warzywach i owocach (szpinaku, szparagach, roślinach strączkowych, cytrusach).

Dieta przy anemii powinna być też bogata w witaminę C, która wspomaga proces wchłaniania żelaza. W formie naturalnej możesz ją znaleźć w świeżych owocach i warzywach, a dokładnie w truskawkach, gruszkach, cytrusach oraz papryce, brokułach i pomidorach. W porozumieniu z lekarzem i dietetykiem możesz też skorzystać z kroplówek witaminowych, które dostarczą niezbędne składniki bezpośrednio do Twojej krwi.

Produkty bogate w żelazo. Dieta przy anemii

Żelazo

Drugim poza witaminami elementem diety, niezbędnym w leczeniu anemii jest żelazo. Dlatego zadbaj, by na Twoim talerzu znalazły się:

  • sałata,
  • natka pietruszki,
  • botwinka,
  • kasza jaglana,
  • buraki,
  • warzywa strączkowe,
  • pestki dyni,
  • orzechy,
  • czerwone mięso,
  • ryby,
  • owoce morza.

Jak powstaje dieta przy anemii?

Podobnie, jak ma to miejsce w przypadku spotkań z lekarzem prowadzącym, tu również niezbędna jest rozmowa z dietetykiem. Zanim przygotuje on dla Ciebie odpowiedni program żywieniowy, musi znać aktualne wyniki badań i Twoją masę ciała mierzoną metodą bioimpedencji. Ważny jest też tryb życia, jaki prowadzisz, z którego wynika między innymi dzienne zapotrzebowanie energetyczne.

Zalecenia dietetyczne, jakie otrzymasz od dietetyka, najczęściej obejmują ilość pokarmów podzieloną na poszczególne pory dnia oraz ich rodzaj w różnych wariantach.
Dzięki temu, że nie otrzymujesz gotowych przepisów na dania, możesz dowolnie komponować skład każdego posiłku. Zwykle są to proste warianty oparte o łatwo dostępne produkty.

Jeśli zajdzie taka potrzeba, otrzymasz też zalecenia dotyczące suplementacji i codziennej aktywności fizycznej.

W ustalonym przez dietetyka czasie, powinieneś stawić się na kolejną wizytę. Na podstawie aktualnych badań krwi i pomiaru ciała będzie on mógł ocenić, czy stosowana dotychczas dieta przyniosła spodziewane rezultaty. W połączeniu z leczeniem farmakologicznym masz tym samym szanse na przywrócenie równowagi w organizmie i powrót do zdrowia oraz pełni sił fizycznych. W przypadku anemii niedoborowych szanse na to są bardzo duże, dlatego warto zaangażować się w leczenie i ściśle współpracować zarówno z lekarzem prowadzącym, jak i dietetykiem.

BADANIE KRWI
BEZ KOLEJEK
BEZ SKIEROWANIA
BADANIE KRWI
BEZ KOLEJEK
BEZ SKIEROWANIA