Jednym z ważnych elementów zdrowego stylu życia jest dostosowana do potrzeb Twojego organizmu dieta. Wybranie takiej, która dostarczy mu optymalną ilość składników odżywczych, nie jest proste, dlatego warto korzystać z pomocy specjalistów. Od dietetyka dowiesz się między innymi, dlaczego warto jeść warzywa. To jeden z tych składników, których z pewnością nie powinno zabraknąć w Twojej diecie.
Z czego to wynika i jaki ma wpływ na funkcjonowanie Twojego organizmu, w tym układu trawiennego?
Warzywa w diecie — na co zwracać uwagę przy ich wyborze
Choć warzywa same w sobie są zdrowe i mogą korzystnie wpłynąć na działanie Twojego organizmu, to nie wszystkie są dla każdego pod każdą możliwą postacią. Wiele zależy od celu, jaki chcesz osiągnąć przez włączenie ich na stałe do swojej diety. Ich skład jest istotny, ale nie bez znaczenia jest proces obróbki, któremu są poddawane. Dlatego warto kierować się zasadą złotego środka i unikać skrajności. Jeśli natomiast nie masz pewności, na które warzywa Twój organizm ma ten moment największe zapotrzebowanie, zgłoś się po pomoc do dietetyka.
Już teraz gdy wybierasz warzywa, zwróć uwagę na:
kaloryczność warzyw
Niektórzy twierdzą, że można jeść warzywa bez ograniczeń, bo mają niewiele kalorii. A jak jest naprawdę?
Otóż nie wszystkie warzywa są niskokaloryczne. Większość, owszem, nie doda Ci wiele energii, gdy akurat jej potrzebujesz. Są jednak też takie, które tych kalorii mają całkiem sporo. Warto wziąć to pod uwagę szczególnie wtedy, gdy chcesz osiągnąć konkretne cele żywieniowe. Oznacza to, że w trakcie odchudzania powinieneś wybierać warzywa o niskiej wartości energetycznej. Do grupy tej należą między innymi brokuły, ogórki, papryka, kalafior, szpinak, rzodkiewka i sałata.
Jeśli natomiast chcesz przytyć lub zwiększyć kaloryczność dań, powinieneś częściej sięgać po ziarna soi, fasolę, soczewicę lub kukurydzę konserwową.

zawartość wybranych witamin i minerałów
Warzywa pomagają w sposób naturalny uzupełnić braki witamin i minerałów oraz utrzymać ich prawidłowy poziom w organizmie. I właśnie dlatego warto skorzystać z pomocy dietetyka, który zleci wykonanie niezbędnych badań. Wyniki wskażą, czy cierpisz na niedobory witaminowe i minerałowe. Tym samym będziesz wiedział, które warzywa włączyć do swojej diety w większych ilościach, by te braki uzupełnić. Zwracaj też uwagę na odpowiednią obróbkę cieplną, by warzywa nie straciły wartościowych składników, w tym witaminy C.
strawność
Powodem, dla którego warto jeść warzywa, jest ich pozytywny wpływ na perystaltykę jelit i regularność wypróżnień. Jeśli masz z tym problem, włącz do swojej diety brokuły, suche nasiona roślin strączkowych oraz kalarepę. Pamiętaj jednak, że skutkiem ubocznym ich spożywania mogą być wzdęcia.
3 powody, dla których warto jeść warzywa
Zdrowe warzywa to takie, które przynoszą Twojemu ciału największe korzyści. Jeśli jednak cierpisz na różne choroby, zwracaj uwagę na ich konkretne właściwości. Dieta bowiem to jeden z ważnych elementów terapii i może pozytywnie wpływać na proces zdrowienia. Wśród warzyw, które w takiej sytuacji mogą okazać się najbardziej pomocne, są między innymi pomidory, szpinak, pietruszka, sałata, marchew, czosnek, cebula i nasiona warzyw strączkowych.
Dobrane do potrzeb Twojego organizmu, pochodzące z bezpiecznych upraw warzywa:

wzmacniają odporność organizmu
Dobrze działający układ odpornościowy to skuteczna ochrona przed szkodliwymi czynnikami chorobotwórczymi. Niestety z różnych powodów, w tym ze względu na niezdrowy styl życia może dojść do jego osłabienia. Dlatego tak ważne jest wspieranie jego działania, a jednym ze sposobów jest codzienne spożywanie warzyw. Zawierają one ważne dla Twojej odporności składniki w postaci witaminy C, beta-karotenów, cynku i mikroelementów. Elementy te wspierają produkcję komórek odpornościowych, przeciwciał i mikrofagów.
Przeczytaj także: Jakie są skutki nietrafionej diety?
Istotnym składnikiem jest też błonnik, który reguluje pracę Twoich jelit, a równowaga w tym obszarze Twojego ciała to mniejsze ryzyko zachorowania. Mikrobiota jelitowa to jeden z ważniejszych obszarów układu pokarmowego, który ma wpływ na działanie układu odpornościowego i nie dopuszcza do rozwoju patogenów.

są źródłem antyoksydantów
Twoja dieta może sprzyjać zdrowiu lub chorobom. To do Ciebie należy wybór tego, co spożywasz każdego dnia i nie jest to wcale obojętne dla Twojego organizmu. Jeśli więc chcesz cieszyć się zdrowiem, powinieneś zadbać o dobór właściwych produktów na swoim talerzu, a wśród nich warzyw. Tym, co może Ci zagrażać, gdy tego nie zrobisz, są wolne rodniki. Te cząsteczki mogą skutecznie uszkadzać struktury komórkowe, zakłócać funkcje białek oraz naruszać strukturę błon komórkowych. Skutkiem tego może być rozwój chorób układu krążenia, nerwowego i pokarmowego oraz nowotworów.
Dlatego warto jeść warzywa, które zawierają składniki skutecznie walczące z wolnymi rodnikami. Mowa o antyoksydantach, czyli przeciwutleniaczach, do których należy witamina E, A, E, selen, flawonoidy, β -karoten i polifenole.
korzystnie wpływają na jelita
Prawidłowa praca jelit ma bardzo duży wpływ na Twoje zdrowie i funkcjonowanie wielu organów. Dlatego właśnie warto jeść warzywa, które tę pracę wspierają na wiele sposobów. Mowa tu między innymi o warzywach z dużą zawartością karotenoidów. Jeśli w Twojej diecie znajdują się żółto-pomarańczowe warzywa, czyli pomidory, papryka, marchewka, czy dynia, nie tylko wesprzesz pracę jelit, ale też zapobiegniesz powstawaniu polipów.
Pozytywnie na jelita oddziałuje też błonnik, który wpływa na trawienie, chroni przed zaparciami, daje uczucie sytości, co zapobiega otyłości, zmniejsza ryzyko raka jelita i podobnie jak karotenoidy, zapobiega powstawaniu polipów. W prewencji raka jelita grubego ważną rolę odgrywają warzywa z dużą zawartością witaminy C.
Gdy już wiesz, dlaczego warto jeść warzywa, kolejnym krokiem będzie włączenie ich na stałe do swojej diety. Jeśli chcesz, by znalazły się w niej warzywa, które dostarczą ci dokładnie tych składników, których na chwilę obecną Twój organizm potrzebuje, skorzystaj z konsultacji dietetycznej. Dowiesz się, jak komponować i przygotowywać posiłki, by nie tylko przynosiły jak najwięcej korzyści, ale też by były smaczne. Ten drugi element może się okazać kluczowy w uczynieniu zdrowego odżywiania swoim nowym nawykiem.
Źródło i inspiracja:
www.apetytnapolskie.com/warzywa-i-owoce-wyjatkowo-dobre-dla-naszych-jelit/